Akhbar Tempatan

Madah Negarawan

Madah Negarawan

Popular Posts

100 hari Najib bersama rakyat...

Assalamualaikum dan salam inspirasi...

11 Julai 2009 memasuki hari ke 100 beliau mentadbir Malaysia. Tepat jam 11:11 pagi, Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Tun Razak memulakan ucapannya di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) dengan dihadiri ribuan rakyat yang terdiri daripada pelajar-pelajar sekolah rendah, menengah, mahasiswa universiti, NGO, penjawat awam dan golongan rakyat yang bekerja sendri.

Saya tidak mahu mengulas panjang tetapi ingin berkongsi 11 perkara yang berlaku di KLCC pada hari tersebut yang tidak disiarkan media...

1) Konsep majlis pada hari tersebut ialah “free seating”. Sesiapa sahaja boleh duduk di mana-mana termasuklah menteri-menteri kabinet.

2) Beberapa menteri kabinet dan bekas menteri kabinet turut hadir dalam majlis tersebut termasuklah Bekas Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Dato’ Seri Jamaluddin Jarjis yang duduk bersebelahan mahasiswa Universiti Malaysia Perlis (UniMap).

3) Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Senator Dator Seri Shahrizat Jalil duduk bersimpuh di lantai dewan bersama pelajar-pelajar sekolah rendah.

4) Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hishamuddin Tun Hussein, Menteri Pelancongan, Dato’ Dr. Ng Yen Yen dan Menteri Luar, Dato’ Anifah Aman duduk berhampiran bersama-sama pelajar-pelajar sekolah menengah.

5) Mahasiswa universiti dikatakan paling galak mengambil gambar sepanjang berada di KLCC. Tak tau la universiti mana.....

6) Majlis dihoskan oleh selebriti TV3, Ally Iskandar dan pembaca berita TV3, Pang Chinn Fei.

7) Ketika Dato’ Seri Najib naik ke pentas untuk menyampaikan ucapan, teks ucapan beliau telah ‘dicuri’ oleh sekumpulan kanak-kanak. Gimik je....

8) Majlis tersebut menjadi medan ‘jejak kasih’ para mahasiswa universiti dengan kenalan-kenalannya dari universiti lain.

9) Ketika Dato’ Seri Najib mengumumkan bahawa kos (caj) memngambil lesen motor diturunkan daripada RM 500-700 kepada RM 211, beberapa mahasiswa berdiri sambil bertepuk tangan kegembiraan. Maksudnya? Mereka ni takde lesen motor lagi laa...

10) Seorang mahasiswa universiti bersalaman dengan Dato’ Seri Najib dan cuba memperkenalkan dirinya, tetapi pantas tangannya itu ditepis oleh body guard PM. (mana boleh salam lama-lama)...

11) Kanak-kanak yang memakai pakaian tradisional sabah dengan hiasan di kepala mengakui hiasan tersebut membuatkan kepalanya berasa berat ketika ditegur oleh seorang mahasiswa.

Saya juga mahu berkongsi 11 berita gembira yang diumumkan PM sempena 100 hari beliau mentadbir negara:

1. Pengguna kad prabayar, Smart Tag dan Touch n Go yang membayar tol 80 kali atau lebih sebulan, mereka layak menerima diskaun 20 peratus.

2. Kerajaan akan tawarkan 44,000 unit perumahan rakyat untuk dijual kepada penyewa di Wilayah Persekutuan.

3. Penjaja dan peniaga kecil di Wilayah Persekutuan akan menikmati potongan sebanyak
50 peratus bagi pembaharuan lesen baru mereka berkuat kuasa serta-merta.

4. Kerajaan menambah 3,000 lagi permit teksi yang permohonannya diluluskan dalam
masa tiga bulan akan datang.

5. Langkah-langkah drastik bagi mengurangkan jenayah dan memerangi rasuah. 6. Permohonan pendaftaran kelahiran dipermudahkan di Sabah dan Sarawak.

7. Pembinaan jalan ditambah di Sabah dan Sarawak.

8. Bekalan air dan elektrik ditingkatkan di Sabah dan Sarawak.

9. Kadar bayaran latihan menunggang motosikal bagi kelas B2 iaitu 250cc ke bawah dikurangkan kepada RM211 mulai 1 September.

10. Peruntukan untuk Tekun ditambah RM150 juta dan RM15 juta disediakan untuk usahawan muda kaum India

11. Tabung unit amanah baru dinamakan Amanah Saham 1Malaysia dengan saiz 10 bilion unit akan diperkenalkan. - Bernama

1Malaysia: Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

1 comments:

Putra Haikaz said...

best nye.. hehe tak amik lesen g.. srunuk tak pi sana???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lain-lain Cerita di OH BELOG!